Studiegids

nl en

Minor

Religie stelt bijzondere eisen aan diegenen die het willen bestuderen. In deze minor worden de belangrijkste tools aangereikt om religie als (menselijk) verschijnsel te bestuderen, interpreteren en verklaren. Dat gebeurt enerzijds door van studenten te vragen dat zij zich verdiepen in twee religies naar keuze (Christendom, Islam, Jodendom, Hindoeïsme, Boeddhisme, Antieke Godsdiensten, Nieuwe Religieuze Bewegingen), anderzijds door een pakket van vakken die inzicht bieden in de verschillende disciplines die worden ingezet in de studie van religie. Naast concrete kennis over enkele religies biedt deze minor een kennismaking met de instrumenten – wetenschapstheoretisch, vergelijkende, sociaal-wetenschappelijk – die nodig zijn om antwoorden te vinden op de vraag wat religie is, waarom mensen geloven en hoe dat hun gedrag bepaalt.

Vak EC Semester 1 Semester 2
Inl. sociaalwetenschappelijke benaderingen van godsdienst en geloof 5
Inleiding godsdienstwetenschap 5
Kennis & interpretatie 5
Nieuwe religieuze bewegingen en new age 5
Vergelijkende godsdienstwetenschap 5

Kies een religieuze traditie

Boeddhisme/Introduction to Buddhism 5
Geschiedenis van het christendom 5
Inleiding antieke godsdiensten 5
Inleiding hindoeïsme 5
Islamologie 5
Jodendom – inleiding 5

Keuzepakket

Sommige opleidingen hebben slechts een keuzeruimte van 15 studiepunten, het is dan mogelijk om een keuzepakket te volgen dat bestaat uit een aantal minorvakken. Er zit een opbouw van niveau in een minor dus je kunt niet zomaar vakken kiezen. Elke minor biedt daarom ook een pakket van 15 studiepunten aan. Dit is echter geen complete minor, wat kan betekenen dat je toestemming moet vragen aan je examencommissie. In de onderwijs- en examenregeling van je eigen opleiding kun je nalezen wat er is toegestaan bij de invulling van je keuzeruimte en in welke gevallen je toestemming moet vragen aan de examencommissie.

Het staat je natuurlijk vrij om meer studiepunten te halen dan de verplichte 180 studiepunten die voor een bacheloropleiding staan, dat wil zeggen dat je wel een 30 studiepunten tellende minor kunt volgen als je bereid bent 15 studiepunten meer te halen dan je nodig hebt.

Meer info

Minor: voor Leidse studenten; geen toestemming examencommissie vereist
Omvang: 30 ects
Bedoeld voor: studenten uit alle disciplines
Voertaal: Nederlands
Webadres: hum.leidenuniv.nl/onderwijs/keuzeruimte
Coördinator: Prof.dr. A.F. de Jong
Informatie: a.f.de.jong
Aanmelding: via uSis